COLOR THEME


BACKGROUND TEXTURE


„Рашке духовне свечаности“, од 15. до 19. августа 2013. године

Mанифестација „Рашке духовне свечаности“ ове године слави велики јубилеј – 20 година постојања. „Рашке духовне свечаности“ су манифестација културе, уметности и науке. Организатори манифестације су Туристичко-спортска организација „Рашка“ и Центар за културу и информисање „Градац“ из Рашке, а под покровитељством општине Рашка.

 

Манифестација се одржава од 15-19. августа, а а централни део прославе најавиће изложба радова насталих на Међународној ликовној колонији „Академија Јелена Анжујска“  која је одржана од 30. јула до 6. августа у манастиру Градац.

 

Рашке духовне свечаности су тако конципиране да путем својих програмских садржаја промовишу највише културне, научне и уметничке вредности. Величина и значај појма Рашка у историји, култури и колективној свести нашег народа  увек нас је обавезивала да програмски садржаји буду на највишем уметничком нивоу, али и да задовоље укусе што ширег круга публике. На Рашким духовним свечаностима , у протеклих двадесет година, учествовали су врхунски уметници, писци, философи, духовници, музичари, научници, филмски и позоришни ствараоци.

 

Од 2000. године на Рашким духовним свечаностима додељује се признање „Стефан Првовенчани“ за изузетан допринос српској култури. Досадашњи лауреати овог високог признања су великани културне сцене у Србији: композитор Светислав Божић, сликар Милорад Бата Михајловић, философ Михајло Ђурић, режисер Емир Кустурица, сликар Сава Ракочевић, песник Слободан Ракитић, књижевник Данко Поповић, књижевник Драгослав Михаиловић, музичар Бора Дугић, архитекта Предраг Ристић, књижевник Милисав Савић и композиторка Исидора Жебељан.

 

Рашке духовне свечаности све ове године негују традицију и духовност, најављују и подржавају нове трендове у култури и уметности, промовишу најбоља музичка , филмска, позоришна и књижевна дела. На овој манифестацији, која слави 20 година постојања, увек су се постављала најважнија друштвена питања и помагало да се изграде алтернативни приступи њиховом решавању. Промовисала се креативност и слобода изражавања, неговала мултикултуралност и демократски дух, у истинском смислу те речи.

 

С обзиром на велики јубилеј, 20 година постојања, овогодишња манифестација имаће веома квалитетан и разноврстан програм.

 

Четвртак, 15. август

Галерија Центра за културу „Градац“, 19.30h

- Отварање изложбе XII сазива Међународне ликовне колоније „Академија Јелена Анжујска“

 

Петак, 16. август

Сала Дома културе, 10h

  • - Игоров магични шоу – представа за децу (Игор Трифунов је најуспешнији српски мађионичар и илузиониста новије генерације. Освајач је Grand Prix-а на Балканском конгресу мађионичара. Добитник је прве награде Интернационалног такмичења у Марибору. Аутор је ТВ серије Улична магија и илузионистичке представе Игоров магични шоу)

     

Галерија Центра за културу „Градац“, 17h

  • - Предавање „Ћирилица – корак напред“ Иване Чанчар (Ивана Чанчар је докторант на студијама Језика и књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду и истраживач-приправник Института за српски језик Српске академије наука и уметности)

     

Сала Дома културе, 19.30 h

  • - Рашки уранак – химна Рашких духовних свечаности, текст Тиодор Росић, музика Светислав Божић

  • - Свечано отварање –  поздравна реч Јована Чорбића, председника општине Рашка

  • - Књижевни портрет: Светислав Басара

  • - Обично вече: позоришна представа – Милан Лане Гутовић

 

Субота, 17. август Спортска хала у Рашки, 10-17h

  • - Планетариjум jе сферни биоскоп коjи проjектуjе слике звезданог неба и неброjених спектaкуларних обjеката коjе можемо посматрати у нашем универзуму, ствараjући тако незамењиво образовно искуство

     

Галерија Центра за културу „Градац“, 17h

  • - Будућност вештачке интелигенције –научна трибина:  Некада привилегија писаца научне фантастике и ексцентричних компјутерских генијалаца, вештачка интелигенција (ВИ) је поново у моди и задобија велику пажњу научне заједнице, али и компанија попут Гугла или сасвим малих удружења која дизајнирају све: од следеће генерације претраживача до машина које имају могућност да слушају или ходају унаоколо. Овај нови углед вештачке интелигенције поново баца светлост на питање у ком правцу се развија технологија, али и на оно злокобно – да ли ће рачунарска интелигенција надмашити људску, и колико брзо? – Учествују: Др Срђан Станковић, роботичар, Јелена Богавац, редитељка и Миљана Милојевић, философкиња.

     

Сала Дома културе, 19.30 h

  • - Књижевно дело Слободана Ракитића – промоција зборника радова са научног скупа посвећеног Слободану Ракитићу, одржаног у Рашки, 5. и 6. октобра 2012. – Учествују: Проф. др Јован Делић, др Марко Недић и драмски уметник Миле Недељковић

  • -“Питам се, питам. Ко је Џон Бајфорд? – Филм настао у копродукцији РТС-а и Студија Б, млађе нараштаје и све људе радозналог духа упознаће с легендарним телевизијским ствараоцем Тимотијем Џоном Бајфордом, чије се дечје серије ‘Невен’, ‘Полетарац’ и друге још увек радо гледају и препричавају.

  • - Предавање „Управљање музејским збиркама“ Фион Зарубица, експерт за менаџмент збирки, уметничко излагање и излагање културног наслеђа, партнер у Fionn Zarubica & Associates и предавач из области управљања музејским збиркама на California State University, Long Beach

  • YU grupa – концерт на отвореном

     

Недеља, 18. август Сала Дома културе, 10h

  • - Марко Краљевић, епски јунак – пројекција цртаног филма чији су аутори деца из ликовне радионице прилепске библиотеке и полазници Мале школе анимираног филма из Краљева

     

Галерија Центра за културу „Градац“, 17h

  • - О релативности једне љубави – писма Ајнштајнових на тему заједничког рада Предавање мр - --- Анастасије Хајди Ларвол о доказима да су се Алберт Ајнштајн и Милева Марић-Ајнштајн договорили да заједно раде под именом једног научника

 

Сала Дома културе, 19.30 h

  • - Теслин чудесни свет електрицитета – интерактивна изложба, документарни филм и предавање поводом 70 година од смрти Николе Тесле, учествују: Владимир Јеленковић, директор музеја Николе Тесле

  • - Слободан Јовановић – живот и дело,  предавање проф. др Јовице Тркуље, професора Правног факултета из Београда

  • - Илуминације – концерт камерне музике Исидоре Жебељан, Исидора Жебељан је истакнути српски композитор млађе генерације и најмлађи редовни члан САНУ. Композиције Исидоре Жебељан изведене су на више од сто концерта, оперских и балетских представа у готово свим земљама Европе, у САД и у земљама Далеког Истока. По избору немачког листа „Frajtag“, српска композиторка проглашена је за једну од десет најперспективнијих личности у свету.

     

Понедељак, 19. август Сала Дома културе, 10h

  • - Лабудово језерце – Једна од најлепших музика писана за балет је класично дело руског композитора Петра Иљича Чајковског „Лабудово језеро“. Роматичну музику за овај балет Петар Иљич Чајковски је написао како би забавио своје нећаке. Из овог познатог балетског дела изабрали смо најлепше музичке деонице, на њих сачинили кореографије, испратили причу ове бајке и у разумљивој сценској форми сачинили балетску представу „Лабудово језерце“, прилагођену дечијем узрасту. Учествују балетски играчи: Тања Дамјановски, Милош Кецман и Чедомир Радоњић

 

Галерија Центра за културу „Градац“, 17h

  • - Србија и Срби на философском путу – промоција истоимене књиге проф. др Драгољуба Живковића. Учествују: проф . др Ружица Петровић и аутор.

 

Сала Дома културе, 19.30 h

  • - Свечана додела признања „Стефан Провенчани“ овогодишњем добитнику и пригодан програм посвећен лауреату(добитник овогодишњег признања „Стефан Првовенчани“ за изузетан допринос српској култури биће одређен до краја 10. августа)

  • - Душко Гојковић & Belgrade Summit Octet концерт – Душко Гојковић је један од великана европске и светске џез сцене и један од најпознатијих српских музичара на свету. Концертом у Рашки увеличао би на најбољи начин двадесетогодишњицу манифестације и публика би имала ретку прилику да види и чује истинског великана који је у последњих 50 година сарађивао са највећим именима светске џез сцене. Душко Гојковић је једини џез музичар из наше земље чији је опус у другој половини XX века забележила свака релевантна џез енциклопедија у свету. Заправо, он је једини џез музичар тог формата из целог региона. Овај истински великан са наших простора присутан је на преко сто шездесет плоча издатих широм планете, од којих је значајан део његова оригинална музика.

- Треба напоменути да је водитељ програма овогодишње манифестације Велимир Веља Павловић, новинар РТВ СТУДИО Б, један од најугледнијих новинара из области културе у Србији. Манифестацију ће пратити бројни електронски (РТС, Студио Б, ТВ Прва…) и штампани медији (Новости, Политика, Блиц…), као и интернет портали.

 

 

  •