COLOR THEME


BACKGROUND TEXTURE



СРБИ И ПОЉАЦИ ЛЕТЕ ЗАЈЕДНО

Пилоти параглајдера из Србије и Пољске овог августа одржавају заједничко државно првенство на нашој најпознатијој планини.


Од 14. до 19. августа на Копаонику се одржава обједињено Државно првенство Србије и Пољске у прелету параглајдером на којем учествује 150 пилота. Ово је јединствено такмичење које по први пут доводи две нације на исти терен - планину Копаоник, познату као једну од најбољих дестинација за дисциплину прелет на Балкану. На истом месту већ су одржавана велика параглајдинг такмичења - Европско првенство 2014. године, Светски куп 2013. године и велики број предсветских купова.


И Србија и Пољска имају веома добре пилоте у овој дисциплини и биће занимљиво уживо пратити њихове трке на интернету. Иначе, идеја обједињених државних првенстава почела је још пре неколико година на иницијативу Србије. Генерални секретар Ваздухопловног савеза Србије је најпре анимирао државе региона да се у свакој од њих једне године одржи заједничко државно првенство како би се поспешила конкуренција и подигао ниво такмичења. Тако је пре неколико година на Копаонику први пут одржано обједињено државно првенство Србије, Македоније, Словеније и Хрватске.


Током наредне недеље на Копаонику пилоти параглајдера полетаће са једног од три старта, у зависности од метео прилика сваког од такмичарског дана - Јадовник (1560 м надморске висине), Кокоровац (1330 м) или Орлове стене (1740 м). Њихове трке одржаваће се до висине од чак 3000 м, а могу бити дугачке и до 100 км.


Свечано отварање такмичења је у недељу, 13. августа у 19 часова у хотелу Краљеви чардаци, у којем ће бити и штаб такмичења.


Извор: Ваздухопловни савез Србије