COLOR THEME


BACKGROUND TEXTURE



Новости: Никад тако добра зимска сезона

Директор Јавног предузећа "Скијалишта Србије" најављује рекордну посету скијаша Копаонику, Златибору и Старој планини. Дејан Ћика истиче да је приход повећан за 38 одсто у односу на прошлу годину.

 

Скијалишта Србије очекују да ће ова година бити најбоља у историји предузећа! Од почетка сезоне, има 25 одсто скијаша више него у истом периоду прошле године. О добрим резултатима говори и податак да је ово предузеће за 2016. уплатило у државну касу 32 милиона динара.

Овако за "Новости" прича први човек "Скијалишта Србије" Дејан Ћика и наглашава да су досад продали више од 70.000 ски-карата.

 

- Људи који су радили на оснежавању Копаоника, Златибора и Старе планине радили су даноноћно и дали максимум - каже Ћика. - Због тога смо имали снега и стазе су радиле и пре званичног отварања. Приход је повећан за 38 одсто у односу на исти период прошле године.

Ћика објашњава да је укупно направљено 800.000 метара кубних вештачког снега и да се надају како ће потрајати све до 1. маја, што би максимално продужило сезону. Наш саговорник истиче и да ће ове године решити горући проблем Копаоника - паркинг места. Биће завршена гаража у којој ће моћи да се паркира 350 до 400 возила.

 

- Постоји иницијатива да се из Бруса не гради гондола, како се раније причало, јер је то инвестиција вредна око 15 милиона евра, већ да се на постојећој траси ставе осмоседи и шестоседи са грејном кабином - каже директор "Скијалишта Србије". - Сада се одатле до центра Копаоника путује 45 минута. Радиће се још једна стаза на Крчмару. Имали смо у једном дану више од 7.000 скијаша и није било великих проблема. Највећа гужва била је на жици за Караман гребен, јер су то стазе за почетнике и средње скијаше, па се прави гужва на капијама. Постоји и нека идеја да се постави стаза на Копаонику за летње скијање, да се среди полигон за бордере и да осветлимо Караман гребен, за ноћно скијање.

Судбина једног од најлепших ски-центара, Брезовице, на Косову и Метохији, и даље је неизвесна. У "Скијалиштима Србије" кажу да раде све што је у њиховој могућности. Наших скијаша, ипак, има мало.

 

- На Брезовици има добрих стаза и скијаша - истиче Ћика. - Уложено је доста новца, али наших гостију нема много. Углавном долазе Албанци и Македонци. Редовно све одржавамо, али су жичаре тамо из 1992. године. Све то воде наши људи из Штрпца. Тренутно раде две жице и шест стаза. Викендима зна да буде и до 3.000 људи.

ГОЛИЈА

 

СРБИЈИ недостају нова скијалишта, а природних потенцијала има. Према речима Ћике, постоје неки планови, на државном нивоу, да се среди ски-центар на Голији, што би коштало око 30 милиона евра. Потенцијал има и Гоч.