COLOR THEME


BACKGROUND TEXTURE


Фудбалски клуб ,,Бане”

ФК ,,Бане” из Рашке је основан 1931. године. Име је добио по трговцу рођеном у Рашки по имену Бранислав Бане Главоњић. У својој дугој и светлој историји клуб је постизао добре резултате, а највећи успех је пласман у другу савезну лигу 1998. године, у којој се успешно такмичио до 2004. године. Тренутно се клуб такмичи у трећој лиги група Запад. Тренинзи и утакмице се одржавају на фудбалском стадиону који је смештен у самом центру града и може да прими 3000 гледалаца. Клуб броји 320 фудбалера у свим селекцијама.

Фудбалски клуб „Рудар“

Клуб је основан 6. августа 1934. године на иницијативу рударске омладине Баљевца. Клуб није имао прекида у свом пословању, осим у ратним годинама. Најуспешнији период клуба је од 1985. до 2005. године када је ФК „Рудар“ наступао у Моравско-Шумадијској зони, тј. Српској лиги Запад. Данас клуб окупља око 120 регистрованих играча у свим селекцијама. Клуб поседује два терена, а један од њих се највише користи у зимском периоду када се у Баљевцу традиционално приппремају екипе из ,,Рударских градова“.

 

Фудбалски клуб „Гранит“

Фудбалски клуб „Гранит“ из Јошаничке Бање основан је 28.08.1954. године. Клуб је тренутно члан Међуопштинске лиге Краљева и успео је у сезони 2011/2012 да се пласира у Лигу Рашког Oкруга чиме је постигао највећи успех још од оснивања. Клуб броји 256 регистрованих чланова.

ОФК „Владa Димитријевић“

Омладински фудбалски клуб „Влада Димитријевић“ је основан 20.04.2005. године као успомена на бившег фудбалера Црвене Звезде Владу Димитријевића који је преминуо на стадиону Црвена Звезда у Београду. Клуб је регистрован у Министарству спорта, тренинге одржава у меморијалном комплексу „Владимир Димитријевић“ у Рашки у оквиру кога поседује све неопходне услове за развој младих фудбалера, свлачионице, канцеларије, фудбалско игралиште са трибинама, помоћни терен и велики објекат у коме је смештен спомен хол и трофејна сала. Клуб се такмичи у Фудбалском савезу региона западне Србије и организатор је два велика међународна турнира од којих се један игра у хали спортова у Рашки и на њему су до сада играли многи репрезентативци Србије и бивше Југославије.

Клуб малог фудбала „Рашка“

Клуб малог фудбала „Рашка“ основан је 2008. године и окупља све селекције, од најмлађих до најстаријих категорија. Клуб је у кратком временском периоду свог постојања направио одличне резултате и постигао запажен успех.

Кошаркашки клуб ,,Бане“

КК „Бане“ из Рашке основан је 1984. године. Клуб броји око 100 дечака и девојчица свих узрастних категорија од млађих пионира до јуниора. Из генерације 1986. и генерације 2000. године клуб је имао и репрезентативце. Tакмичио се у Српским лигама до 2000. године када је почео рад са млађим селекцијама, тако да је данас израстао у озбиљан кошаркашки клуб. Сениорски тим се такмичи у Другој мушкој лиги Запад.

Одбојкашки клуб „Бане“

Одбојкашки клуб „Бане“ из Рашке настао је 12.12.2006. године a од 2007. године члан је Међуокружног одбојкашког савеза Краљево и Одбојкашког савеза Србије. Такмичи се у Међурегионалној лиги у свим категоријама (сениорској и млађим категоријама). Од 2006. године па до данас кроз клуб је прошло око 300 девојчица. Тренутно тренира око 60 девојчица различитог узраста у неколико категорија.

Одбојкашки клуб ,,Рудар“

Одбојкашки клуб „Рудар“ из Баљевца је основан 1975. године и такмичи се у међуокружној лиги Краљево. Највећи успех клуб је постигао пласманом на треће место II лиге Запад у конкуренцији са клубовима из западне Србије укључујући и 4 клуба из Београда.

Рукометни клуб „Бане“

Рукометни клуб у Рашки је основан 25. августа 1965. године под именом РК „Партизан“ да би 18. августа 1975. године променио назив, као и цело спортско друштво у Рашки, у РК „Бане“. Kлуб окупља око 100 чланова, распоређених у 3 селекције и ради на популаризацији рукомета у овом крају. Први тим се такмичи у Другој лиги Копаоник. Највећи успеси клуба били су: пласман у Међурепубличку лигу сезоне 1987/88. године, пласман у Другу савезну лигу 1997. године и пласман у Прву лигу у сезони 2010/11.

Карате клуб „Рашка“

Карате клуб „Рашка“ је почео са радом као секција 21.06.1974. године. Клуб је регистрован код карате савеза Западне Србије 21.05.1976. године. Првобитно име клуба ОКК „Рашка“ промењено је у КК „Бане”, а 1994. године добија садашње име. Данас клуб броји преко 100 активних чланова међу којима су и репрезентативци Србије.

Параглајдинг клуб „Голија“

Параглајдинг клуб „Голија“ основан је 2004. године. Броји 20 чланова. Пионири Рашчанског параглајдинга лете још од 1993. године. Највећи успеси клуба, у организационом смислу су: организација Светског купа 2013. године, Државног првенства Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Словеније (дисциплина прелет) као и Европског првенства 2014. године. То су, уз Светско првенство, највећа такмичења у парглајдингу на којима наступају пилоти-параглајдери из читавог света. Предраг Дудић, члан Параглајдинг клуба „Голија“, је редовни члан репрезентације Србије од 2010. године и учествовао је на неколико Светских купова, Светском и Европском првенству где је постизао запажене резултате.

Ски клуб „Копаоник“

Ски клуб „Копаоник“ из Рашке основан је 1936. године, а од 1953. године под називом Планинарско смучарско друштво „Копаоник“ и током свог постојања више пута је био екипни првак Србије. Најмлађи такмичари 1970. године били су прваци Србије.

Боди билдинг клуб „Рашка”

Боди билдинг клуб ,,Рашка” основан је 2008. године као спортско удружење. Својим члановима нуди квалитетне услове за извођење рекреативних и професионалних тренинга. У широкој понуди заступљени су сви сегменти врхунске припреме спортиста, програми за обликовање тела, боди билдинга, као и програм кардио фитнесса.У посебну групу спадају врсте колективних вежбања: High Low, спортски аеробик, класични аеробик.