COLOR THEME


BACKGROUND TEXTURE


Дани краљице Јелене

Манифестација Дани краљице Јелене негује сећање на владарку и светитељку, краљицу Јелену Анжујску, али има и културно-историјски, традиционални карактер, на којој се у три дана њеног одржавања на оригиналан начин представља култура и традиција нашег краја кроз разне културне програме, старе игре и занате. Идеја водиља манифестације, која се одржава од 2006. године, је ,,промоција културно-историјских вредности које су вековима изграђиване“.

 

Манифестација се сваке године одржава у мају или јуну месецу. Културни догађаји попут ликовних изложби, филмских пројекција, предавања, промоција књига и дечијег програма одржавају се у Рашки, а централно збивање, у манастиру Градац, почиње литургијским окупљањем у чијем продужетку је музички, фолклорни и позоришни програм. Из године у годину, програм је све садржајнији. На манифестацији учествују познати уметници, писци, духовници, глумци, музичари, као и локална културно-уметничка друштва. Током овог занимљивог културног догађаја одржавају се рецитали, такмичења, витешке игре и представљају очувани обичаји, што привлачи бројне љубитеље уметности и културе.

 

Организатори манифестације: Туристичко спортска организација Рашка, Центар за културу „Градац“ и монаштво манастира Градац..

Галерија Слика:

  •