COLOR THEME


BACKGROUND TEXTURE


Добривоје Божић

Добривоје Божић је био инжењер машинства, проналазач и конструктор прве савремене кочнице за кочење железничких возила.


Добривоје Божић, рођен је 23.12.1885. године у Рашки, где је завршио основну школу. Гимназију је завршио у Крагујевцу, а студирао у Немачкој на Високој техничкој школи у Карлсруеу и Дрездену. У Карлсруеу му је предавао и Рудолф Дизел, чувени конструктор дизел мотора. По завршетку студија 1911. године, Добривоје Божић се враћа у Србију и нжењерски рад започиње у железничкој радионици Ниш, где истовремено почиње и његов истраживачки рад у области кочења железничких возила.


Божић је истраживања прекинуо за време Првог светског рата и наставио после окончања рата, радећи у Краљеву, Београду и Загребу. Изумео је железничку ваздушну кочницу која је први пут уграђена у наше возове 1913. године и исте године у Берлину је патентирао свој изум. После низа тестирања, на прузи Загреб-Ријека, и отпора његовом решењу од стране Немаца и Француза, 1928. године признат је његов патент система кочења од стране Међународне уније железница, као чувена кочница ,,Божић“ и исте године примењена je у међународном саобраћају. Његова решења кочнице железничких возила постала су основа за све типове до данас примењених ваздушних кочница у железничком саобраћају. Кочнице, данас великих произвођача, су управо усавршене копије кочнице „Божић“.


Био је ратник, добровољац балканских ратова. После Другог светског рата живео је и радио у Америци, одакле се коначно вратио у Београд 1964. године, где је преминуо 1967. године.

  •