COLOR THEME


BACKGROUND TEXTURE


Црква Светог евангелисте Марка

Црква Светог евангелисте Марка налази се на сеоском гробљу у селу Бељак и првобитно је била посвећена св. Ваведењу Пресвете Богородице, а садашњи патрон је Свети евангелиста Марко. Према повељи Деспота Стефана Лазаревића из 1392. године Црква Ваведења је приписана и дарована манастиру Хиландар. Садашња Црква саграђена je 1656. године, такође из исте године потиче и део иконостаса. Грађена је од ломљеног камена вулканског порекла, док је свод изведен тесаном сигом.

Црква Светог Николе у Шумнику

Црква Светог Николе у Шумнику је грађевина из XIII-XIV века, типична за архитектуру овог времена у долини Ибра. Основа храма има правоугаони облик, над чијим се централним простором уздиже купола, ношена пиластрима и луковима. Својим архитектонским склопом слична је оближњим црквама у Баљевцу и Брвенику. Није познат ктитор цркве. У новије време црква је обновљена.

Црква Светог Петра и Павла у Бинићу

Црква Светог Петра и Павла у Бинићу, у засеоку Ржана, у близини сеоског гробља, зидана је од ломљеног камена кречњака и тесане сиге. Народно предање ову цркву приписује Грцима. У овој цркви живопис је сачуван у фрагментима, а истиче се представа „Богородице Оранте”.

Црква свете Петке у Јарандолу

Црква свете Петке у Јарандолу је мала једнобродна грађевинa (спољних димензија 5,10м x 8,15м) са олтарском апсидом у облику полукруга. Зидана је од ломљеног камена и тесане сиге и укопана је у земљу. Остаци живописа указују да потиче с краја XVII или почетка XVIII века.

Црквиште у Паклењу

Црквиште у Паклењу, на сеоском гробљу је необична црква, потпуно укопана у земљу, чији је кров вероватно долазио до нивоа самог тла. Може се само претпоставити да је разлог оваквој реткој архитектури било скривање светиње у време турске власти.
Црква је малих димензија (5м x 3 м) и завршава се полукружном апсидом у олтарском простору у коме је озидана од опеке часна трпеза.

Црква свете великомученице Марине

Црква свете великомученице Марине, у селу Бело Поље подигнута је у другој половини XV века, зидана је тесаним каменом, засвођена даскама, кров је покривен ћерамидом. По темељима се види да је подигнута на месту на коме је била још старија црква од брвана. Стари дрвени иконостас је дотрајао, а нови је направљен од дасака.

Црква Пресвете Богородице у Власову

Црква Пресвете Богородице у Власову изграђена је 2013. године. У олтару цркве, похрањене су честице моштију светог великомученика кнеза Лазара. Црква је саграђена захваљујући ктиторима, Весници Савић Урошевић из Аустралије и члановима њене породице.

Црква Светог Саве

Црква Светог Саве налази се у самом центру Супња, а подигнута је 2002. године. Њена изградња још увек траје. Света Литургија се врши недељом и празницима.