COLOR THEME


BACKGROUND TEXTURE


Патријарх Герман

Патријарх Герман рођен је 19. августа 1899. године у Јошаничкој Бањи у учитељској породици. На крштењу је добио име Хранислав. Основну школу завршио је у Крушевцу, Богословију у Београду и Сремским Карловцима, био је на студијама права у Паризу, а Богословски факултет је завршио у Београду, 1942. године.


У чин ђакона рукоположио га је епископ жички Јефрем поставивши га за писара Духовног суда у Чачку. У исто време је предавао веронауку у чачанској гимназији. Као архијерејски намесник у Врњачкој Бањи уређивао је црквене листове. За референта Светог архијерејског синода постављен је 1938. године. На овој дужности га је затекао избор за викарног епископа моравичког 12. јуна 1951. године. Епископ шумадијски Валеријан га је замонашио у манастиру Студеници давши му име Герман. Био је епископ будимски, Секретар светог архијерејског синода, уредник Гласника, администратор Епархије жичке, администратор Епархије будимско-полимске и рашко-призренске. На патријарашком трону наследио је патријарха Викентија, 13. септембра 1958. године. Био је патријарх Српске православне цркве од 1958. до 1990. године.

 

Једна од највећих заслуга патријарха Германа је та што је успео изборити се за наставак изградње Храма Светог Саве у Београду. Забележено је да је патријарх Герман 88 пута подносио молбе и водио разговоре са разним инстанцама власти, док се није изборио за наставак градње 1984. године. Док је био на челу СПЦ, иако у тешким околностима, успео је да издејствује обнову Жиче, Студенице, Лазарице и многих других храмова. Сви важнији храмови СПЦ у тадашњој Југославији стављени су под заштиту републичких и покрајинских Завода за заштиту споменика културе. Успео је и да отвори Богословски факултет у Либертвилу, да подигне нову зграду Богословског факултета у Београду и при њему Богословски институт. Патријарх Герман се веома предано залагао за издавање црквених листова и за верско просвећивање свога народа. Носилац је многих југословенских и страних државних и црквених одликовања.


Патријарх Герман се упокојио 27. аугуста 1991. године. Сахрањен је у цркви Светог Марка у Београду.

 

  •