COLOR THEME


BACKGROUND TEXTURE


Спомен соба РАШКА – РАТНА ПРЕСТОНИЦА КРАЉЕВИНЕ СРБИЈЕ 1915.

Спомен соба се налази у згради Центра за културу, образовање и информисање „Градац“ у Рашки. Отворена је 12. новембрa 2015. године приликом обележавања 100-те годишњице од боравка Владе Краљевине Србије и престолонаследника Александра Карађорђевића у Рашки (31. октобар – 12. новембар).
Главни део поставке односи се на сам догађај боравка Владе и престолонаследника у Рашки и чинe га документи и копије докумената (записници са одржаних седница, сведочења учесника), фотографије актера догађаја (Александар Карађорђевић, Никола Пашић, Живојин Мишић, министри у Влади) и предмети из тог периода.
Чињеница да се у Рашки тих дана нашла и једна национална реликвија од непроцењивог значаја за Србију – Мирослављево јеванђеље, најзначајни ћирилични споменик српско-словенске писмености из 12. века, које су Љуба Давидовић и др Војислав Маринковић поверили на даље чување начелнику Државне благајне Авраму Левићу и његовим чиновницима, посебно je допринело значају и атрактивности ове поставке.
Један „кутак“ спомен собе посвећен je Милунки Савић, која је прославила овај део Србије у балканским и Првом светском рату, у коме су осим репринта њених фотографија изложена њена одликовања као и предмети и униформа у којој је ратовала.
Ова поставка је оплемењена и са неколико уметничких предмета. Центар за културу располаже једним барељефом са ликом Николе Пашића и скулптуром аутора Живорада Циглића који својом „причом“ директно асоцирају на догађаје у Рашки од пре једног века.

Галерија Слика:

  •