COLOR THEME


BACKGROUND TEXTURE


Вашар

Вашар је код Срба од давних времена био најважније и најмасовније друштвено окупљање, шаролики скуп поводом неког верског празника, на градском или сеоском тргу, где се трговало и забављало. Старији назив за вашар је панађур. Вашар је толико важан догађај да су сви већи вашари у Србији евидентирани чак и у црквеном календару. Људи се на вашару окупљају да продају и купе, да се забаве, да заиграју у колу, да пријатељи виде једни друге. То је прилика да деца добију неку играчку или слаткиш.

Традиционални Вашар у Рашки, један је од најстаријих вашара у Србији. Први организовани вашар одржао се 1860. године. Сваке године, у време празника покрова пресвете Богородице, 14. октобра, Рашка је домаћин бројним трговцима али и гостима из различитих крајева Србије. У данима вашара, улице у Рашки постају тесне, на хиљаде људи долази из околних села али и градова попут Косовске Митровице, Краљева, Новог Пазара, Александровца. Традиција одржавања вашара није прекидана ни у најтежим временима.
Туристичко спортска организација Рашка је 2013. године, по први пут, отворила ,,Улицу добрих домаћина-Домаћинску“ и поред изложбено-продајног програма, организовала и културно-забавне садржаје. Своје штандове имали су бројни предузетници и удружења која су презентовала домаћу радиност.

„Вашар је био а на вашару...“ Понуда разнолика – нови и половни производи, од ручног рада до најмодерније технике. Тезге са обућом и одећом, играчке за децу, чудотворни чајеви, мириси дима и печења, музика, нови вашарски изуми и проналасци, лицидарскa срца, шаренe бомбоницe у целофану, забавни парк са рингишпилима. И они који немају намеру нешто да купе, са вашара се не враћају празних руку, нађе се по нека ситница, за успомену.

За вашар у Рашки људи кажу: „Ко га једном посети, и наредних година је овде“.

 

Галерија Слика:

  •