COLOR THEME


BACKGROUND TEXTURE


Млечни производи

Препознатљиви производи нашег краја су млечни производи високог квалитета који потичу са еколошки здравих и чистих простора Голије и Копаоника. Производи су пласирани на домаћем и страном тржишту. Доказ за то су многа признања за квалитет.

Домаћа ракија

„Копаоничка роса“, „Немањићка суза“ „Благо Немањића“ и ракије других произвођача и Удружења воћара из Баљевца, производе се од познатих непрсканих сорти шљива попут шљиве Ранке, Пискавца, Пожегаче и Моравке. Специфичну арому и карактеристичну бистрожућкасту боју поприма одлежавањем. У њој је садржана посебност тла, квалитет шљива и традиција печења ракије.

Природни мед

Природни ливадски, багремов и шумски мед у голијском и копаоничком крају познат је од давнина по квалитету и лековитом дејству. Удружења која се баве пчеларством своје производе пласирају на сајмовима широм Србије.

Производи од боровнице

Самоникла боровница, позната по својим нутритивним и лековитим својствима, простире се на око 300 ha на Копаонику. Плодове боровнице је најбоље користити у свежем стању или као сок. Производи од боровнице, познати у нашем крају су: џемови, компоти, слатка и желеи, алкохолна и безалкохолна пића као и матичњак – сок од свеже цеђене боровнице без додатка шећера.

Воћни производи са Копаоника

Домаћи производи ,,Благо Копаоника” припремају се на традиционалан начин и по оригиналним рецептима из нашег краја, подножја планине Копаоник. Сокови, слатка и џемови, за чију припрему се користи воће које се узгаја на овим просторима као и шумско воће којим је овај планински крај богат, постали су препознатљиви по свом јединственом укусу и квалитету на домаћем и страном тржишту.

Природна изворска вода


На простору планине Голије - парка природе и резервата биосфере, покривеном богатом шумском вегетацијом, у селу Градац, на дубинама од 400 метара, настају природна изворска вода ИВА и природна минерална вода ГОЛИЈСКА БИСТРИЦА.

Масеница (Рецепт)

ПРЕПОРУЧУЈЕМО: пробајте специјалитете нашег краја

Састојци: 1кг кукурузног брашна, 1 кашика соли, вода по потреби, 100 гр исецкане домаће сланине, 150 гр кајмака, мало млека
У прокључалу воду ставити со, непрестано мешајући додавати брашно, док се не добије густа маса. Ову масу разлити у подмазану тепсију и пећи. Док се пече, у тигању пропржити сланину, додати кајмак, а ако је густо може да се разреди са мало млека. Када је проја печена, док је још врућа, изломити је (као за попару) и ставити парчиће у чинију, па прелити врућим преливом од кајмака и сланине и промешати кашиком.
Напомињемо да је за овај традиционални специјалитет најбољи копаонички и голијски кајмак.

Колач са боровницом

Потребно је:

за тесто - 3 жуманца, 3 шољице шећера, 2 шољице уља, 1 чаша јогурта (или млека),
5 шољица брашна, 1 кесица ванилиног шећера, 1 кесица прашка за пециво;
за премаз - 3 беланца, 2 кашике шећера и ½ кг боровница.
Умутити жуманца са шећером и додати остале састојке, па све разлити у подмазан плех и пећи на 200ºС. За то време, пенасто умутити 3 преостала беланца и на крају додати боровнице. Ову масу премазати преко скоро печеног колача и вратити у рерну да се беланац осуши. Сећи на коцке. Може се конзумирати топло и хладно.
За колач користити боровнице са падина Голије и Копаоника.