COLOR THEME


BACKGROUND TEXTURE


Родна кућа Милунке Савић

Родна кућа Милунке Савић налази се у селу Копривница, 7 км од Јошаничке Бање. Родна кућа је обновљена током 2015. године средствима Министарства културе и информисања Републике Србије а на захтев и под надзором Завода за заштиту споменика културе из Краљева. Радове на кући директно су пратили и контролисали стручни сарадници Завода, археолог др Марија Марић и архитекта Рајко Чубрић. Поред куће обновљена је и окућница (пекара, вајат за дрва, салаш...). Кућа је обновљена на аутентичној позицији на истим темељима и уз коришћење адекватног материјала од којег су куће грађене у то време.

Обновљена кућа Милунке Савић представља значајну културно туристичку понуду овог краја а посебно Јошаничке Бање у чијој се близини налази. Ово показује и манифестација „Дани Милунке Савић“ која се по први пут организовала ове године, 21. и 22. октобра, у Јошаничкој Бањи и селу Копривница у организацији Центра за културу „Градац“ из Рашке. Првог дана манифестација је одржана у Дому културе у Јошаничкој Бањи а другог дана у селу Копривница испред родне куће.

 

Споменик Милунки Савић

 

 

У Јошаничкој Бањи је 1995. године откривен споменик Милунки Савић у природној величини, вајара Љубише Манчића. То је једини споменик у Србији који је подигнут у знак сећања на хероину Балканских ратова. Милунка Савић, (1888-1973) рођена је у селу Копривница код Јошаничке Бање. Светли пример јунаштва, Милунка Савић је одликована са више српских, француских, енглеских и руских одликовања.

Галерија Слика:

  •