COLOR THEME


BACKGROUND TEXTURE


Регата тврђава је спортско-туристички догађај који има за циљ представљање туристичких потенцијала, тврђава које се налазе на простору старе Србије, средњевековне Рашке. У овом крају налази се најмање 15 тврђава: Јелашци, Брњак, Јелеч, Звечан, Ћутет, Муниципиум ДД, Стари Рас, Новопазарска тврђава, Брвеник на Ибру, Козник, Маглич, Обође, Дубовска кула, Галич, Врхлаба.

 

Регата тврђава окупља велики број љубитеља река, природе, спорта и добре забаве. Манифестација доприноси промоцији и афирмацији средњевековних градова и утврђења, популаризацији спорта и ширењу такмичарског духа. Сплавари из различитих крајева земље жељни витешке борбе под заставом једне од тврђава или под заставом својих градова такмиче се за титулу Витеза Ибра и најбоље витешке екипе. Прва регата тврђава одржана је 2011. године. Регата окупља десетак екипа и око 200 учесника из Рашке, Београда, Александровца, Јагодине, Ниша, Косовске Митровице и других градова.

 

Свако сплаварење представља једну несвакидашњу и незаборавну авантуру и креативан садржај за младе. Поред такмичарског постоји и ревијални део сплаварења али и богат културно-уметнички програм. Учесници сплаварења, поред уживања у природним лепотама Рашке, могу да посете Копаоник, Јошаничку Бању, манастире. Старт сплавара је у селу Казновићи, 4 километра од Рашке а циљ је пролазак испод каменог моста у Рашки.


Организатор манифестације је У.Г. „Спуст без граница-Рашка“ са својим партнерима Краљевским редом витезова и Туристичко спортском организацијом Рашка.

 

Галерија Слика:

  •