COLOR THEME


BACKGROUND TEXTURE


Природни лековити фактори

Јошаничка Бања се убраја међу балнеолошка насеља са најтоплијом водом у Европи. На основу лабораторијских физичко-хемијских анализа као и анализа радиоактивности које је извршио Институт за рехабилитацију Београд, термоминералана вода из Главног извора припада категорији: Натријум-хидрокарбонатних-сулфатних и водоник-сулфидних-алкалних хипертерми. Постоји 5 извора минералних вода, главни извор даје 7 l/s и температуре је 77° C. Остали извори су укупног капацитета 30 l/s. Температура воде сврстава је у категорију хипертермалне воде што омогућава њено коришћење за купање, орошавање, испирање и инхалацију, у зависности од индикација и начина примене.

 

У току 2016. године реализован је пројекат реконструкције и преуређења „Новог купатила“ захваљујући подршци и средствима Министарства трговине, туризма и телекомуникација и опшине Рашка, у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе из Краљева под чијом заштитом се објекат налази као споменик културе. Објекат располаже мањим базеном, 8 мањих хидромасажних када и једном великом ђакузи кадом. У купатилу је отворена амбуланта физикалне медицине која поседује апарате за све врсте електротерапија, ласеротерапију, терапију ултразвука и ниско фреквентну магнетну терапију, апарат за пресотерапију-лимфну дренажу екстремитета и целог тела.

 

Крајем 2017. године започета је реализација пројекта детаљног уређења бањског парка са изградњом отвореног базена величине око 50 m² уз коришћење термоминералних извора, фонтане, чесме са пијаћом водом, мобилијара, уређењем бањског јаза и зелених површина, као и пројеката изградње кеја, реконструкције Старог купатила и изградње Блатног купатила. Реализација наведених пројеката омогућена је подршком и средствима Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Министарства културе и информисања, Јавног предузећа Србија воде и општине Рашка, у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе из Краљева.

Медицинске индикације


• болести локомоторног апарата (запаљенски реуматизам, дегенеративни зглобни и ванзглобни реуматизам, стања после прелома костију и хирушких интервенција на коштано-зглобном систему, последице траума, спортске повреде)
• артеријска хипертензија
• кардиоваскуларне болести
• неспецифичне болести плућа, нарочито применом инхалација
• периферне васкулопатије и полинеуропатије свих врста
• неуролошка обољења (неуралгије, централне и периферне одузетости, ишијалгије)
• гинеколошка обољења
• кожне болести (псоријаза, екцеми, дерматитис)
• разна друга обољења (анксиозност, опсесивно-компулзивни поремећај лакшег степена, психосоматске неурозе).

Галерија Слика:

  •