COLOR THEME


BACKGROUND TEXTURE


Географски положај

Јошаничка Бања (20º45'21" источне географске дужине и 43º23'25" северне географске ширине) се налази на обронцима Копаоника (удаљена 24 км), у долини реке Јошанице и њене притоке Самоковке. Налази се на надморској висини од 555 метара и има карактеристике климатског лечилишта. Заузима површину од 360 ha. Припада општини Рашка (уједно представља локални центар са седиштем месне заједнице којој гравитира седам села и засеока) у којој је са запада окружује насеље Баљевац, са југозапада општина Лепосавић. Падине планине Жељин представљају њену северну границу. По попису из 2012. године насеље Јошаничка Бања има 1036 становника, са околним селима 1412 становника. Вода њених извора по термичким вредностима заузима друго место у Србији са температуром од 78° C.

 

Јошаничка Бања је, саобраћајно, добро повезана с обзиром да се налази на регионалном путу Рашка - Биљановац - Јошаничка Бања - Копаоник - Брус и на путу Јошаничка Бања - Александровац, а на 10 км од Јошаничке Бање пролази железничка пруга Београд - Краљево - Косовска Митровица.


Удаљена је од Београда 245 км и од Краљева 74 км. До Бање се стиже ауто-путем Београд – Ниш са одвајањем према Краљеву и магистралним путем Београд – Краљево – Рашка (са одвајањем у Биљановцу).

 

Галерија Слика:

  •