COLOR THEME


BACKGROUND TEXTURE


Старо (турско) и Ново купатило

Старо купатило

Старо - турско купатило или „хамам“ је најстарији културно-историјски споменик у Јошаничкој Бањи од посебне вредности као пример оријенталне архитектонске традиције чија оригинална употреба је сачувана до данашњег дана. Подигнуто је током XVIII века. Смештено је на левој обали реке Јошанице и 20 м низводно од „Главног извора“. Реч је о објекту који има неуобичајену функционалну сажетост, класичну градњу, димензија 8x8 м. Старо купатило проглашено је за споменик културе.
Поред архитектонских и историјских објекат поседује и балнеолошке вредности. Крајем 2017. године започета је реализација пројекта реконструкције Старог купатила средствима Министарства културе, у сарадњи са Месном заједницом Јошаничка Бања и Заводом за заштиту споменика Културе из Краљева.

 

Ново купатило

Ново купатило изграђено је 1935. године у време када је Јошаничка Бања формирана као модерно бањско туристичко место. У току 2016. године реализован је пројекат реконструкције и преуређења „Новог купатила“ захваљујући подршци и средствима Министарства трговине, туризма и телекомуникација и опшине Рашка, у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе из Краљева под чијом заштитом се објекат налази као споменик културе. Спољни изглед купатила остао је исти. Објекат има симетричну основу, код које се издвајају централни део и бочна крила. Реч је о приземном објекту, са равним и издуженим фасадама, које карактеришу дубок кровни венац, атика и велики полукружни отвори. Кров је раван над централним делом, док су изнад бочних крила формиране плитке куполе.
Поред архитектонских и историјских, купатило поседује и балнеолошке вредности. Снабдева се водом са Главног изворишта како за купање тако и за загревање просторија. Објекат располаже мањим базеном, 8 мањих хидромасажних када и једном великом ђакузи кадом. У купатилу је отворена амбуланта физикалне медицине која поседује апарате за све врсте електротерапија, ласеротерапију, терапију ултразвука и ниско фреквентну магнетну терапију, апарат за пресотерапију-лимфну дренажу екстремитета и целог тела.

Крајем 2017. године започета је реализација пројекта детаљног уређења бањског парка са изградњом отвореног базена величине око 50 м² уз коришћење термоминералних извора, фонтане, чесме са пијаћом водом, мобилијара, уређењем бањског јаза и зелених површина, као и пројеката изградње кеја, реконструкције Старог купатила и изградње Блатног купатила. 

  •