COLOR THEME


BACKGROUND TEXTURE


Културна понуда

Цeнтaр зa културу Грaдaц

 

Центар за културу, образовање и информисање „Градац“ је установа културе која се бави библиотечко-информационом, издавачком и галеријском делатношћу, пројекцијом филмова (у оквиру Центра послује и биоскоп), као и организацијом културних манифестација. Своје активности Центар за културу „Градац“ спроводи у домовима културе у Рашки, Баљевцу и Јошаничкој Бањи.

 

Галерија:


Галерија Центра за културу „Градац“, налази се у Ибарској улици бр. 6 у Рашки. У оквиру галерије Центар за културу организује око 15 изложби годишње. На изложбама учествују најзначајнији сликари и вајари из свих крајева Србије као и млади уметници из Рашке.

 

Биоскоп:


Биоскоп Рашка налази се у улици Предрага Вилимоновића бб у Рашки. У оквиру биоскопа Центар за културу „Градац“ организује приказивање најновијих филмова у дигиталном и 3Д формату за одрасле и децу. Приказивање филмова се организује 2 пута месечно.

 

Културне манифестације:


Центар за културу организује неколико веома значајних манифестација културе, од којих је најзначајнија ,,Рашке духовне свечаности“ (16-19. август) у оквиру које се организује и Међународна ликовна колонија „Академија Јелена Анжујска“ (последња недеља јула), ,,Дани Краљице Јелене“ (последња недеља маја), музички фестивал ,,Дан заувек“ (последња недеља јуна) као и Смотра рецитатора Рашког округа (април).

 

Библиотека:


Градска библиотека је данас један од најзначајнијих темеља образовања и културе у Рашки. Библиотечко пословање одвија се у оквиру библиотечке мреже коју, тренутно, чине градска библиотека у Рашки и библиотечки огранци у Баљевцу, Јошаничкој Бањи и Брвеници. Целокупна библиотечка мрежа располаже фондом од 57.000 књига. Садашња зграда библиотеке у Рашки, стара Кућа Курсулића, због својих историјских и културних вредности, проглашена је за споменик културе, под заштитом је Завода за заштиту споменика културе из Краљева и налази се у регистру непокретних културних добара од 1981. године.

 

Галерија Слика:

  •