COLOR THEME


BACKGROUND TEXTURE


Улична трка

Улична трка у Рашки први пут je одржана у мају 2013. године. Циљ организовања манифестације је промовисање спорта и популаризација атлетике као спортске дисциплине као и афирмација младих спортиста из Рашке и других градова. Улична трка је подељена у неколико категорија: школски крос, пионири, пионирке, сениори, сениорке, трка задовољства. Велики број учесника из Рашке, Новог Пазара, Краљева, Чачка, Ужица и других градова се такмичи за медаље.Публика је у центру града имала прилику да подржи најбоље атлетичаре из Србије, велика имена попут: Амеле Терзић, Мирка Петровића, Соње Столић, Дарка Живановића, Теодоре Симовић, Јасмина Љајића као и младе наде Рашке Милоша Пендића, Катарину Филиповић, Мирка Васиљевића. Стенли Кипруг из Кеније, који је био четворопласирани на београдском маратону и који је такође учествовао, дао је трци међународни карактер.
Организатори трке: Општина Рашка, Атлетски клуб Рашка, Спортски савез Рашка, Туристичко спортска организација Рашка.

Ski Opening

Ski Opening, сада већ традиционална манифестација, први пут је одржана 2010. године на Копаонику. По угледу на популарне европске ски центре који сваке године обележавају отварање својих ски-сезона, са циљем да се на симболичан начин, првим спустом низ оснежене стазе, обележи отварање ски сезоне на Копаонику, ова манифестација је за само пар година постала препознатљив туристички бренд Копаоника, који у периоду од четири дана угости значајан број љубитеља зимских спортова из Србије и целог региона.
Први дани на снегу у скијању и сноубордингу, садржајан програм, са дневним и ноћним журкама, великим такмичењем европских сноубордера, бројим промоцијима и вредним наградама, представљају право уживање за госте који се одлуче да први ски викенд проведу на Копаонику.
Организатори: ЈП Скијалишта Србије и MK Mountain resort.

Оријентиринг

Основни задатак у оријентирингу је да се уз помоћ карте и компаса, за најкраће могуће време, на терену пронађе одређени број контролних тачака, редоследом како је нацртано на карти. Пре више од десет година у Националном парку Копаоник организовано је тродневно интернационално оријентиринг такмичење, са око 150 такмичара. Већ 2010. године организовано је прво петодневно интернационално оријентиринг такмичење са 6 етапа. Данас је ,,Kopaonik open” светски познато оријентиринг такмичење које поседује скоро 30 км² терена приказаних квалитетним мапама.
Организатори: Спортско друштво ,,Јасеница“ - Смедеревска Паланка. Партнери у организацији: Општина Рашка, Национални парк Копаоник, Оријентиринг савез Србије, ЈАТ апартмани.

Дани боровнице на Копаонику

Дани боровнице је манифестација која има за циљ да окупи све љубитеље природних лепота, чистог ваздуха и шумских производа. Сви учесници су у могућности да се такмиче у берби и спремању производа од боровница које оцењује стручни жири. Организатори обезбеђују пригодне награде за победника. Током финалног такмичења, на централном тргу, госте забављају културно-уметничка друштва. Време одржавања манифестације је последња недеља јула месеца.
Организатори: Туристичко спортска организација Рашка, Туристичка организација општине Брус, Национални парк Копаоник и MK Mountain resort.

Дани вргања

Дани вргања на Копаонику је манифестација која се одржава почетком септембра месеца. Манифестација има за циљ да окупи заљубљенике у природу и планинарење и заљубљенике у гљиве и производе од истих. Учесници се могу такмичити у берби и спремању јела од вргања. Квалитет вргања оцењује стручни жири у неколико категорија. На свечаном затварању манифестације на централном тргу уз богат културно уметнички програм проглашава се најтежи вргањ на Копаонику. За најбоље у разним дисциплинама обезбеђeне су награде.
Организатори: Туристичко спортска организација Рашка, Туристичка организација општине Брус, Национални парк Копаоник и MK Mountain resort.

Илински дани

Илински дани је манифестација која се сваке године одржава 2. августа, на Св. Илију у селу Семетеш које је познато по језеру и пловећем острву у подножју Копаоника. Из године у годину ова манифестација поприма све већи значај како у очувању традиције, културе и старих заната овог краја тако и у развоју сеоског туризма. Mанифестација „Илински дани“ окупља учеснике и госте из Рашке и околине, који могу уживати у богатом културно-уметничком програму, који приређују фолклорне и певачке групе из рашког краја, уз звуке фруле и гајди. Организатори манифестације: мештани села Семетеш и Tуристичко спортска организација Рашка.

Манифестација ,,Дани Милунке Савић“

У Јошаничкој Бањи је, по први пут, организована манифестација ,,Дани Милунке Савић“, посвећена Милунки Савић, жени која је у мноштву храбрих мушкараца била један од највећих јунака Балканских ратова и Првог светског рата, у организацији Центра за културу Градац из Рашке, са циљем да заживи и постане значајна културно-туристичка манифестација овог краја.

Првог дана манифестација је одржана у Дому културе у Јошаничкој Бањи а другог дана у селу Копривница испред њене родне куће која је обновљена током 2015. године.