COLOR THEME


BACKGROUND TEXTURE


Манастир Кончул

Манастир Кончул (Кончуљ) налази се на левој обали реке Рашке, 3 км југоисточно од Рашке. По предању основао га је Стефан Немања око 1175. године. Манастир Кончул је посвећен Светом Николи и познат у народу под именом Никољача. Први пут се помиње у Студеничком типику с почетка XIII века као манастир Светог Николе у селу Казновићи. Познато је да је Свети Сава провео прву ноћ свог бега за Хиландар на Светој Гори управо у овом манастиру. Такође, ту је замонашен архиепископ Данило Други, а за време краља Милутина манастир је био седиште новоосноване ибарске епископије. Највећи успон манастир је доживео у XIV и првој половини XV века.

 

Доласком Турака 1459. године за манастир Кончул, као и друге српске светиње, су наступила тешка времена. Манастир је опустошен и срушен у аустријско-турском рату 1689. године, и остао у рушевинама све до 1861. године када је обновљена манастирска црква која је једино преостала од читавог манастирског комплекса. При обнови црква је задржала облик првобитне основе са полукружном олтарском, спољашњом и унутрашњом апсидом на истоку и две капелице уз северни и јужни зид. Црква је била живописана, а остаци фресака не омогућују потпунију представу о њиховим хронолошким и стилским вредностима.

 

Од 1975. до 1979. године у цркви и у читавом манастирском комплексу су вршена археолошка истраживања (манастир је био конзервиран). Године 2000. сестринство манастира Свете Тројице, у Мушутишту на Косову и Метохији, разрушеног у најезди Албанаца, прелази у манастир Кончул и почиње са материјалном и духовном обновом ове вековима напуштене светиње. У манастиру Kончул постоје радионице за шивење и иконописачка радионица, при којој монахиње израђују минијатуре на пергаменту.

 

Галерија Слика:

  •