COLOR THEME


BACKGROUND TEXTURE


Излетиште ,,Ђоров мост“

Излетиште ,,Ђоров мост“ се налази на самом улазу у Национални парк Копаоник, 4 км удаљено од Јошаничке Бање, уз леву обалу реке Самоковке, окружено буковом шумом. На излетишту се налази неколико летњиковаца капацитета за преко 100 љубитеља одмора и излета у природи. Веома је посећено током викенда због самог амбијента и мира, чистог и пријатног ваздуха, посебно у топлим летњим данима. Право је место за одмор и рекреацију и представља незаобилазну станицу туриста који посећују Копаоник.

Излетиште ,,Изворак“

У непосредној близини манастира Старе Павлице, 9 км северо од Рашке, налази се локалитет у народу познат под називом ,,Изворак”. Локалитет се састоји из две целине раздвојене железничком пругом а повезане јаругом у коју се слива вода из 4 извора. Иначе у непосредној близини ових извора постоји још неколико мањих извора. Излетиште је 2004. године уређено, сврстано је у еколошка излетишта и постало је познато по народним саборима. Ту се одржавају Сабор беседе и здравице и Сабор изворне српске песме.

Излетиште „Ада Бистро“ у Баљевцу

Излетиште „Аду Бистро“ основало је риболовачко друштво „Бистро“ из Баљевца. Ово место може се назвати амбијенталном целином јер укључује готово све елементе којима би оправдало назив. На овом излетишту, непосредно уз реку Ибар, организују се традиционална окупљања риболоваца, разна такмичења, излети, прославе.

Излетиште ,,Барска река“

Излетиште ,,Барска река” налази се на десној страни ове реке, у равном делу Копаоника. Сврстава се у омиљена излетишта овог простора.

Локалитет Барска река обухвата површину од 89,92 hа. Највећу атракцију локалитета представља импресиван водопад у кањону Барске реке на 915 метара надморске висине који je иначе неприступачан. Разноликост и богатство вегетације и животињског света чини ово излетиште још интересантнијим.

Излетиште ,,Кадијевац“

Излетиште ,,Кадијевац“ се налази у Националном парку Копаоник, 7 км удаљено од туристичког центра, на путу према Јошаничкој Бањи. Окружено је густом четинарском шумом кроз коју пролази планинска река Самоковка која даје посебану драж целокупном амбијенту и представља идеално место за одмор, рекреацију и дружење.

Излетиште ,,Очна бања Градац“

Излетиште се налази у непосредној близини манастира Градац, тачније у некадашњем парку краљице Јелене Анжујске. Овај локалитет је познат по извору воде за очне болести. Налази се на 577 метара надморске висине. Излетиште је приступачно и уређено. Поред дрвених столова и клупа, на излетишту се налазе и садржаји за децу (тобоган, љуљашке) па ово место представља прави избор за излет. Такође, на овом месту се одржава манифестација ,,Градачки сусрети“.

Излетиште удружења грађана ,,Спуст без граница“

Излетиште се налази на реци Ибар, у селу Казновићи, 4 км јужно од Рашке. Место је идеално за излете, активан одмор, уживање у природи и забаву. Почетком сваког јула ово излетиште постаје место за камповање учесника манифестације „Регата тврђава“.