COLOR THEME


BACKGROUND TEXTURE


Милунка Савић

Хероина Балканских ратова, икона и симбол Првог светског рата, жена која је у мноштву храбрих мушкараца била један од највећих јунака Балканских ратова и Првог светског рата, Милунка Савић, рођена је 1889. године у селу Копривница, код Јошаничке Бање. Васпитавана на слободарским традицијама свога народа, части и патриотизму, Милунка Савић је у судбоносним данима Србије, обукла мушко одело, одсекла косу и ратовала под именом Милун, све док приликом првог рањавања у груди, није откривено да је војник Милун заправо жена.


Од првог дана, судбина српског народа, била је и њена судбина. Милунка је жртвовала себе, доживела је све тешкоће рата и страдања. Прославила се као бомбаш Дринске дивизије првог позива, била је борац у опсади Скадра, Колубарској бици, бомбаш славног Другог пешадијског „Гвозденог пука“ Моравске дивизије и другим акцијама. Преживела је и велику аустро-угарску и бугарску офанзиву и повлачење преко Албаније. На Солунском фронту добила је чин пешадијског наредника и постављена је за командира јуришног вода. Неустрашива, ведрог духа, скромна и достојанствена, показала је велику храброст у борбама, заробила је 23 бугарска и 20 аустријских војника. Као борац ретке храбрости и умећа, Милунка је рањавана девет пута. Чим би се опоравила била је тамо где је било најтеже. Због неизмерне храбрости Французи су је прозвали „српска Јованка Орлеанка“.


Између два светска рата поштовали су је широм Европе. Одликовања и признања уручивали су јој у име председника својих држава највиши војни команданти. За заслуге у ослободилачким ратовима, за хероизам достојан дивљења, Милунка Савић је одликована дванаест пута. Носилац је две војне златне Карађорђеве звезде са мачевима, златне медаље за храброст „Милош Обилић“, две француске легије части, Ордена за храброст, Албанске споменице и споменице Солунског фронта. Једина је жена у свету која је одликована француским орденом „Ратни крст са златном палмом“.
После рата, посветила се улози мајке и хранитељице више од тридесеторо деце.


Милунка Савић је умрла 5. октобра 1973. године. Сахрањена је на Новом гробљу у Београду. Октобра, 2013. године, посмртни остаци Милунке Савић, уз највише државне почасти, пренети су у Алеју великана.

  •