COLOR THEME


BACKGROUND TEXTURE


Семетешко језеро

У подножју Копаоника, 15 км удаљено од Рашке, изнад села Семетеш, налази се Семетешко језеро које има облик издуженог круга пречника око 50 м и дубине око 7 м. У њега се уливају три потока, а вода из њега не истиче. Вода је модрозелене боје и обрасла шеваром и трском. Карактеристика језера је неколико пловећих острва, односно бусена, који плутају по површини („зелени бродови“). Када ветар дува, острва се покрећу, па радознали посетиоци могу да се ,,провозају“ по језеру. Богато је рибом, нарочито шараном и бабушком. Сваке године, на Светог Илију, на Семетешком језеру се одржава традиционална културна манифестација „Илински дани“.

Јеловарник

Јеловарник је други по висини водопад у Србији са висином од 71 метра и чине га три каскаде. Налази се на Копаонику у области Јеловарник, по којој је и добио име, у оквиру националног парка, на надморској висини од око 1500 метара, 2,5 километара источно од Панчићевог врха. Открила га је екипа геолога 1998. године, а дотле је за њега знало само локално становништво. Смештен је у густој шуми букве, смрче и планинског јавора. Проглашен је за природни резерват, заједно са околном флором и фауном, на површини око од 57 хектара.

Језеро у Чомагама

У горњим Чомагама, у тањирастој вртачи, смештено је урвинско језеро орјентационих димензија 60 x 35 m. Oд центра Јошаничке Бање удаљено је 1500 метара и смештено на надморској висини од 650 метара у подножју борове шуме Борјак (резерват Националног парка Копаоник). Обрасло је барском вегетацијом, док околину језера чине бујне ливаде и пашњаци, па би се могло искористити у излетничке и рекреационе сврхе. Приватним ангажовањем, 2009. године, почело је његово чишћење и сређивање, тако да ће то бити још једно лепо излетничко место.

Камено сено

Између Биљановца и Јошаничке Бање на путу који води ка цркви Свете Петке у Жерађу налази се природна скулптура - Камено сено. За Камено сено се веже легенда о постанку која каже да је Свети Сава пролазећи селом затражио од сељака сено да нахрани свог коња, али су га мештани одбили, па је он сено скаменио.

Водопад на Барској реци

Близу села Лисине, у подножју Копаоника, смештен је водопад на Барској реци. Пут до овог водопада прилично је неприступачан, али за оне који воле природне атракције, изузетно је привлачан, због изгледа, лепоте и тешко приступачног терена. Посебну атракцију водопада представљају слапови дуги 300 метара. На једном делу, водопад има вертикалан пад од око 40 метара.

Козје стене

Козје стене су оштар гребен на северу Јадовника, чија североисточна страна стрмо се спушта у долину Самоковске реке, изнад које се уздижу врло атрактивне стене по којима је резерват добио име. Велики подухват кроз Козје стене направио је 1929. године Драгољуб Мијатовић, пробивши три тунела да би довео воду за наводњавање ливада и њива у селу Жутице. Прокопао је канал дуг 18 км. Канал је коришћен све до 1949. године.

Девојачка стена

У Брвенику, поред саме Ибарске магистрале на путу ка манастиру Градац, налази се велико стеновито брдо – Девојачка стена. Овај стеновити врх добио је назив по непознатој девојци која је бежећи испред турских војника скочила са стене.